Bouwen aan veerkracht dankzij betere pauzes


“Ik eet snel aan mijn computer terwijl ik nog een paar mails behandel.” 

“Ik heb bijna geen tijd om te ademen als ik aan het werk ben.” 
“Als de werkdag erop zit ben ik bekaf, plof ik me in de zetel en ga vroeg slapen.”

Herkenbaar?
We hebben het vaak zo druk dat we herlaad- en terugschakelpauzes overslaan. Elke minuut telt en wordt productief ingevuld! Althans dat maken we onszelf graag wijs…

Als we geen of te weinig tijd nemen om te herladen, bouwt stress zich op in ons lichaam, zijn we minder geconcentreerd en maken we meer fouten. Fouten, die we dan uiteraard weer moeten rechtzetten, wat ons extra tijd kost. Hoezo productief??? Dat dit een aanslag is op onze beschikbare energie en ons goed voelen nemen we er blijkbaar bij.

Het consequent nemen van pauzes en tijd maken om even gas terug te nemen is belangrijk om veerkrachtig te blijven omgaan met onze uitdagingen.

Doe aan ‘slim pauzeren’!

Deze tips helpen je op weg naar kwalitatievere pauzes.

  • Verlaat je werkplek en beweeg! Het is niet alleen goed voor je spieren maar ook voor je hersenen.
  • Laat je smartphone links liggen. Gun je ogen en brein rust.
  • Doe een ademhalingsoefening van 3 tot 5 minuten. Adem langer uit dan in.
  • Doe iets totaal anders. Iets dat niet met je werk zelf te maken heeft. Ga je waterfles bijvullen, haal een koffie, eet een appel, loop even de trappen op en af, geef je planten water, laat je toe even te dagdromen,…
  • Wees fysiek actief en ga als ’t even kan naar buiten. 10 minuutjes wandelen kan al voldoende zijn om de rest van de dag productief en creatief door te komen.
  • Zet door! Dit nieuwe gedrag zal misschien tegen je ingesleten gewoontes ingaan. Denk eraan dat het je productiviteit ten goede komt.
Wat kan je als organisatie doen?

Moedig het nemen van meerdere kwalitatieve pauzes aan via een sensibiliseringscampagne. Kies voor werkvrije lunches. En laat vooral een sterke, nieuwe wind waaien doorheen de organisatie die resultaatgerichtheid en niet tijdgerichtheid promoot. 

Wat kan jij als leidinggevende doen?

Bespreek dit thema met je team. De belangrijkste tip echter? Moedig actief pauzes aan en geef zelf het goeie voorbeeld! 

Voor welke organisatie je ook werkt, welke rol je ook vervult: je kan verschil maken. Waar durf jij je je voor te engageren?